keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Vogelödin linna (1921)


Toinen arvostelu arkistojen kätköistä.
F. W. MurnauVogelödin linnaan saattaa internetin syövereissä törmätä myös nimellä "The Haunted Castle", mutta enkkukäännöksen ei kannata antaa hämätä itseään. Ilmeisesti kyseessä on myöhempien aikojen julkaisujen Nosferatun maineella ratsastava titteli, jolla ei oikeasti ole varsinaisen sisällön kanssa mitään tekemistä. Perinteistä maksavan yleisön harhaanjohtamista siis.
Vogelödin linna on varsin arkkityyppinen murhamysteeri ja jännäri, jossa joukko aristokraatteja on kokoontunut maaseudulle vanhaan ja syrjäiseen kartanoon ja yksi henkilöistä on epäilty murhaaja...

Mitäköhän tästä voisi vielä sanoa, mitä ei ole jossain muualla tullut jo moneen kertaan tokaistua? Vogelödin linna näyttää ja tuntuu jälleen kerran hyvältä, Murnaun ohjaus on taas kerran ihailtavan pikkutarkkaa jälkeä ja tässä jopa nähdään muutamia todella komeita otoksia, jotka jo tuovat positiivisella tavalla mieleen mestarin tulevat merkkiteokset.
Tällä kertaa näyttelijätkään eivät tekoajalle poikkeuksellisesti heilu ja huido kiusallisen teatraalisesti vaan hoitavat hommansa ehkä vähän liiankin vähäeleisesti. "Liian" sikäli ettei näyttelijäjoukosta nouse esille Conrad Veidtin kaltaisia poikkeuksellisia tai muuten erityisen muistettavia yksilöitä vaan taso on tällä kertaa unohdettavampaa, joskin nykysilmään mielekkäämpää laatua.

Katsastamani versio oli vielä virallinen isomman luokan julkaisu, joten tähän oli eksynyt jälleen harvinaisen laadukas musiikkiraita säestämään tarinan tapahtumia. Matka yöstä -elokuvasta poiketen kyseessä taisi vielä olla vartavasten elokuvaa varten sävelletty kipale, joten sitä suuremmalla syyllä tästä pystyi nauttimaan kaikilla aisteilla.
Harmittavasti kyseessä vain taitaa olla koko Murnaun säilyneen tuotannon heikoimpia yksilöitä, ellei jopa se kaikkein heikoin. Audiovisuaaliselta kantilta Vogelödin linna on kaikin puolin hyvä elokuva, mutta tarinassa oli ainakin omaan makuuni vielä turhan paljon löysää ja elokuvalla itsellään hitusen liikaa pituutta varsinaiseen sisältöön nähden.
Ei huono, mutta Murnaun kaltaiselta ohjaajalta on lupa odottaa enemmän.


Arvio: 2.5/5


SCHLOSS VOGELÖD, 1921 Saksa
Tuotanto: Erich Pommer
Ohjaus:  F.W. Murnau
Käsikirjoitus: 
Carl Mayer, Rudolf Stratz
Näyttelijät: 
Arnold Korff, Georg Zawatzky, Hermann Vallentin, Julius Falkenstein, Lothar Mehnert, Lulu Kyser-Korff, Olga Tschechowa, Paul Bildt, Paul Hartmann, Robert Leffler